Spring naar content

Heb ik recht op Toeslagen van de Belastingdienst?

Heb je een zorgverzekering, een huurhuis en/of kinderen? Dan heb je misschien recht op een tegemoetkoming in de kosten die je daarvoor maakt. Er bestaan verschillende toeslagen. Kijk hieronder voor meer informatie, hoe je kunt berekenen of je daarvoor in aanmerking komt of hoe je het kunt aanvragen.

De Belastingdienst heeft verschillende regelingen voor tegemoetkomingen in de kosten die je maakt voor bijvoorbeeld een zorgverzekering, je huurhuis of je kinderen. Zo is er bijvoorbeeld zorgtoeslag, huurtoeslag, een kindgebonden budget of kinderopvangtoeslag. Op deze website over toeslagen van de Belastingdienst kun je zien op welke toeslag je recht hebt.

Via de website van de Belastingdienst kun je ook berekenen of je recht hebt op een toeslag. Je kunt ook toeslagen aanvragen of veranderingen doorgeven. Hou er rekening mee dat je hiervoor een DigiD code bij de hand hebt.

Hulp bij het aanvragen van Toeslagen

Kom je er zelf niet goed uit? Vraag dan aan een vriend, familielid of een bekende of hij je kan helpen bij het aanvragen van toeslagen. Je kunt ook een afspraak maken met een medewerker van De SMD of een Sociaal Wijkteam in de buurt.

Tips

  • Check jaarlijks of het juiste inkomen bekend is bij de Belastingdienst. En geef meteen een betere schatting van uw inkomen door. Dat kan in Mijn toeslagen. Doe dit steeds als er iets verandert in uw inkomen. Of in dat van uw partner.
  • Geef wijzigingen snel door. Verandert iets in uw leven? Geef het meteen aan de Belastingdienst door. Dan kunnen zij uw toeslag op tijd aanpassen. Zo is de kans kleiner dat u na afloop van het jaar nog een rekening krijgt.
  • Check of u aan de voorwaarden voldoet. Dit is niet alleen belangrijk als u de toeslag voor het eerst aanvraagt. Maar ook als er iets verandert. Want als u onterecht een toeslag krijgt, moet u die terugbetalen. En het bedrag kan in sommige gevallen flink oplopen. Kijk voor de voorwaarden op: www.belastingdienst.nl/toeslagen.