Spring naar content

Blog: De SMD zet in op Vitaliteit

Door Hellen van de Walle, Coach bij de SMD

Sinds de Corona zijn Vitaliteit en leefstijl onderwerpen die je steeds vaker ziet. Ook bij de SMD is er aandacht voor vitaliteit; voor vitale medewerkers die fit en energiek aan het werk zijn en blijven. Daarbij zijn motivatie, ontspanning, beweging en gezonde voeding belangrijk. Dat geldt ook voor een goede werk-privé balans. Om dit te faciliteren ben ik sinds oktober 2022 coach binnen de SMD.

Binnen de SMD vinden wij het belangrijk dat onze collega’s vitaal kan zijn. Immers het werken in het sociale domein vraagt het nodige van je als sociaal werker. Hoe ga je om de steeds maar drukkere agenda, complexe hulpvragen, wetgeving, behalen van de opdracht etc. De wereld wordt steeds complexer en dit vraagt om omdenken, soms is de oplossing niet te vinden in je jarenlange ervaring die je hebt opgebouwd, maar misschien in iets nieuws. 

Waar voorheen de regels je houvast waren is nu het credo in het sociale domein, “doen wat nodig is”. Dat zorgt voor een bepaalde vrijheid in het werk. Maar hoe zorg je ervoor dat “doen wat nodig is”, een uitdaging is en geen belemmering vormt. Maar wat is dat, hoe bepaal je dat en (hoe) kom je tot een besluit? Wie wil je zijn als professional, wat zijn je eigen normen en waarden, hoe geef jij je grenzen aan, hoe zorg jij voor jezelf? Zomaar wat thema’s die ik tegenkom als coach binnen de SMD. Om dit coachings traject te faciliteren ben ik naast mijn jarenlange ervaring als sociaal werker en leefstijlcoach, ook coach in organisaties (aangesloten bij de NOBCO). Door deze ervaring kan ik mij goed inleven in de situatie van onze collega’s. Wanneer ik hen coach maak ik collega’s ook de eigenaar van hun coachingsproces. Ik faciliteer en stel vragen als “Waar wil je het vandaag over hebben zodat het voor jou een nuttig gesprek is”. Dit zorgt ervoor dat collega’s zelf goed moeten nadenken over hun doelstelling van de coaching.

Om dit te ondersteunen heb ik samen met de SMD een reflectieboekje gemaakt, waar de collega kan reflecteren op zijn eigen coachingsproces. Immers door te schrijven ontstaan er weer nieuwe inzichten en onthoud je het beter.