Ons aanbod
Hieronder vind je een verzameling van informatie op deze website. Nieuws, artikelen, thema’s en ons diensten aanbod. Door de filters te gebruiken kan je gemakkelijk vinden waar je naar op zoek bent.
Filters:

Effectenmonitor
Bij de SMD maken we gebruik van de monitoren van Effectenmonitor. Wij stimuleren ook het gebruik van Effectenmonitor door inwoners zelf. Loop je vast op bepaalde thema’s en weet je niet goed waar het aan ligt en wat je er aan kan doen? Vul dan eens de Effectenmonitor in. Na het invullen van de vragenlijst krijg je direct een overzicht van de punten waar jij aan zou kunnen werken, maar je krijgt ook direct adviezen hoe je dat kan doen.

Cursus Geweld, hoe nu verder?
Heb jij te maken gehad met geweld in jouw relatie en wil je graag verder? Geef je snel op!
Tijdens de cursus “ Geweld… Hoe nu verder” gaan we werken aan jouw zelfvertrouwen, talenten en eigen kracht. We hebben aandacht voor jou!

Vrijwilligers van de SMD
Uit onderzoek blijkt dat vrijwilligerswerk doen heel gezond is. Vrijwilligerswerk helpt onder andere om de gevolgen van stress en angst tegen te gaan, het levert sociale contacten op die een positief effect hebben op het welbevinden en vermindert de kans op een depressie. Het maakt je gelukkiger.
Ook de SMD werkt graag met vrijwilligers die op diverse plekken ingezet worden. Zo wordt de receptie bij Zaankanters voor Elkaar bemand door zeer vaardige vrijwilligers en zetten vrijwilligers zich in voor mantelzorgers en hun naasten in diverse stadia van de zorg.

Jongerenwerk in Zaanstad zet alle middelen in om jongeren te bereiken.
Het jongerenwerk van de SMD is er voor kwetsbare jongeren tussen de 10 en 20 jaar. Onze jongerenwerkers ondersteunen jongeren naar een goede plek in de maatschappij en tegelijkertijd richten we ons op preventie om zo te voorkomen dat jongeren kwetsbaar worden. Onze jongerenwerkers zijn actief op straat aanwezig rondom plekken waar jongeren samenkomen. Maar zijn ook online heel actief.

Digitale hulpverlening bij jongeren
Het Schoolmaatschappelijk werk van de SMD heeft tijdens de Corona pandemie diverse uitdagingen gehad. Om op afstand contact te houden met de school en de leerlingen was een creatieve aanpak de oplossing.

Fundagen Jonge mantelzorgers
In Zaanstad worden er speciaal voor jou (6 tot 19 jaar) leuke Fundagen georganiseerd. Ook als je in een omliggende gemeente woont kan je hier aan mee doen (Landsmeer, Wormer, Oostzaan). Je kunt hier anderen ontmoeten en leuke activiteiten met elkaar doen. Als je het prettig vindt kun je ook bij ons terecht met je verhaal of je vragen.

Mijn kind heeft driftbuien
Boosheid en driftbuien komt bij kinderen in alle leeftijden voor. Duidelijkheid en het geven van de grenzen is vaak de oplossing bij alle leeftijden. Lees hier onze informatie en tips.

Ben ik een mantelzorger?
Als je zorgt voor een partner, ouder, kind of andere naaste die langdurige zorg of andere hulp nodig heeft dan ben je mantelzorger. Onder mantelzorg valt alle hulp aan een hulpbehoevende die verder gaat dan de zogenoemde gebruikelijke hulp.

Mijn kind is somber of depressief
In de puberteit verandert de hormoonhuishouding van kinderen en krijgen ze soms last van wisselende stemmingen, onzekerheid en ontevredenheid. Dit is normaal in de puberteit. Als een kind depressief is heeft het ernstiger emotionele problemen. Het is dan belangrijk om gespecialiseerde hulp in te schakelen.

Mijn kind heeft faalangst
Sommige kinderen zijn bang om nieuwe dingen uit te proberen of hebben een lage zelfwaardering. Ze zijn bang om te falen. Door het idee dat het toch niet zal lukken, lukt het vaak ook inderdaad niet. Het kind denkt dan: zie je wel, ik kan het niet. Die gedachte ondermijnt het zelfvertrouwen. We noemen dit faalangst.