Spring naar content

De SMD behaald kwaliteitslabel Sterk Sociaal Werk

ZAANDAM- Op 20 maart nam de SMD het certificaat Sterk Sociaal Werk in ontvangst in feestelijke sferen, als eerste in de regio Zaanstreek-Waterland. Het certificaat werd officieel overhandigd door Lex Staal, directeur van Sociaal Werk Nederland. Met deze certificering stapt de SMD over van de ISO-9001 certificering naar het kwaliteitslabel van Sociaal Werk Nederland.

Directeur Karin de Vries: “In aansluiting op de ontwikkeling naar meer regelruimte voor onze medewerkers en meer resultaatverantwoordelijkheid voor de teams, is er behoefte aan een vakgericht keurmerk. Minder nadruk op protocollen en meer aandacht voor kwaliteit van dienstverlening. Dit label vraagt een andere kijk op je werk en bewust bezig zijn met waarom doe ik wat ik doe? Is dit goed voor de inwoner? De nadruk op het vakmanschap van de professionals en het steeds in ontwikkeling blijven spreekt ons erg aan in dit kwaliteitslabel.”  


Zonder vakmanschap geen kwaliteit

De SMD zocht naar een label dat niet primair de focus legt op procedures en processen, maar op gedrag en houding van de professional. Het keurmerk is gebaseerd op het vakmanschap van sociaal werkers en het effect van de dienstverlening voor inwoners “Dit keurmerk gaat over de dagelijkse praktijk van onze medewerkers. Het is precies wat je nodig hebt als je zo dicht op kwetsbare burgers je diensten verleent. Het gaat over de deskundigheid van medewerkers, om hun vakmanschap. En vooral om hóé je als professional je werk doet samen met de inwoner/leerling, je collega’s en andere partners.” Aldus kwaliteitsmedewerker Wendy Jansen. 

Het kwaliteitslabel Sterk Sociaal Werk nodigt medewerkers over de gehele breedte van de organisatie uit tot reflectie met veel ruimte voor ontwikkeling en verbetering van de dienstverlening voor de klant. Het proces van de certificering geeft veel energie en ook vrijwilligers worden betrokken in dit proces. Directeur Karin de Vries: ‘Het sociaal werk bestaat niet zonder vrijwilligers, dus met de aandacht die dit label heeft voor vrijwilligers, wordt de organisatie in de volle breedte getoetst, zoals het hoort.’