Spring naar content

De SMD introduceert VR Dementiebril: Een virtuele reis naar meer dementie begrip

ZAANDAM – De SMD (Stichting Maatschappelijke Dienstverlening) heeft een grote stap gemaakt op het gebied van technologie binnen het sociaal werk.  Op dit moment zijn er zo’n 270.000 mensen met dementie in Nederland en dit aantal neemt toe. De zorg voor iemand met dementie is zwaar, zowel voor mantelzorgers als voor zorgprofessionals. Om meer begrip en inlevingsvermogen te creëren rondom dementie, biedt de SMD haar  medewerkers, netwerkpartners (die met de SMD samenwerken aan dementie vriendelijke wijken) en mantelzorgers de mogelijkheid om dementie te ervaren.  Dit wordt gedaan door middel van de VR Dementiebril, die onderdeel is van de VR simulatietraining ontwikkeld door Stichting Into D’mentia in samenwerking met het Trimbos Instituut. De Dementiebril bestaat uit een 360 graden simulatiefilm op een Virtual Reality-bril en bijbehorende training (nagesprek).

Het doel van de Dementiebril is het begrip van mantelzorgers voor hun dierbare met dementie te vergroten zodat zij nog beter kunnen aansluiten bij de ondersteuningsbehoefte van dementerenden. Voor zorgprofessionals geeft het inzicht in de ondersteuningsbehoefte van dementerenden, maar ook van mantelzorgers.

Dag van de mantelzorg

Rond de Dag van de mantelzorg zal er op verschillende plekken in het werkgebied van de SMD (Zaanstreek-Waterland) mogelijkheid geboden worden aan mantelzorgers om deel te nemen aan de VR Dementie Beleving.

Na afloop zullen professionals van de SMD met mantelzorgers in gesprek gaan over hun beleving, vragen en wat het met hen doet.

Ervaringen

Mantelzorgers geven aan echt te ervaren hoe het is om dement te zijn. De rol van de mantelzorger wordt heel goed zichtbaar. Wat kan je beter niet doen en wat juist wel. Ria vertelt: “Ik vond de VR dementie beleving heel interessant. Het nagesprek was heel fijn, om de ervaringen met elkaar uit te wisselen. Ik vond het als mantelzorger best confronterend, fijn om daar met andere mantelzorgers ervaringen over te delen. ”

Medewerkers van de SMD geven aan dat ze nu meer inzicht hebben in de lastige situatie van de mantelzorger. Vooral het gevoel van onmacht wat de dementerende ervaart als iets anders uitpakt dan verwacht, als je zomaar ineens je sleutels kwijt bent of de verkeerde boodschap mee hebt, geeft weer hoe kwetsbaar je bent als dementerende. Belangrijkste leerpunt uit de VR bril, wees bewust van wat je zegt tegen een dementerende of over een dementerende, zeker in het bijzijn van de persoon waar het over gaat.

Wil jij ook deze VR beleving ervaren? Neem dan contact op met een medewerker van de SMD bij jou in de buurt.