Spring naar content

Ben ik een mantelzorger?

Als je zorgt voor een partner, ouder, kind of andere naaste die langdurige zorg of andere hulp nodig heeft dan ben je mantelzorger. Onder mantelzorg valt alle hulp aan een hulpbehoevende die verder gaat dan de zogenoemde gebruikelijke hulp.

Mantelzorg is intensief en legt soms een grote belasting op je eigen leven. Een goede balans vinden tussen de zorg voor een ander en de zorg voor jezelf is belangrijk. Als de zorgtaken te zwaar worden en er geen balans meer is tussen zorg voor iemand anders en je eigen gezin of werk of sociale leven ontstaat overbelasting. Met deze tips voorkom je overbelasting:

Ik ben er graag voor mijn moeder, maar soms is al dat zorgen zwaar. Gelukkig kan ik af en toe mijn sores delen, alleen dat geeft al lucht.

petra uit waterland over de smd

Tip 1. Maak naast de tijd voor zorgtaken ook tijd voor jezelf.

Als je goed voor jezelf zorgt, kan je ook goed voor je naaste zorgen. Maak tijd voor een hobby, sport of koffiemoment met familie of vrienden. Zorg voor ontspanning.

Tip 2. Vraag af en toe een vriend/vriendin, familielid of buurman/vrouw om iets van je over te nemen.

Zo verdeel je de zorg of maak je even tijd vrij voor jezelf.

Tip 3. Deel je zorgen.

Vertel je vriend, vriendin of familie waar je tegen aan loopt. Schaam je niet als het teveel wordt, maar maak het bespreekbaar. Zo kan je met elkaar een oplossing vinden.

Tip 4. Neem contact op met een mantelzorgondersteuner van de SMD.

Bespreek je situatie en onderzoek samen hoe je het (beter) vol kunt houden.

De mensen uit het wijkteam hielpen me bij de aanvraag van hulpmiddelen voor mijn vrouw. En ze regelden een vrijwilliger die zo af en toe bij haar kan blijven, zodat ik dan even wat tijd heb voor mezelf.

Gert, inwoner uit Zaanstad over de SMD

Bekijk hier een video met tips voor mantelzorgers:

Animatie met tips voor mantelzorgers