Spring naar content

Wat is eenzaamheid?

Veel mensen voelen zich weleens eenzaam. Bij eenzaamheid ervaar je een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten.

Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring. De een heeft meer betekenisvolle relaties of een groter sociaal netwerk nodig dan de ander. Anderen kunnen moeilijk van buitenaf zien of je je eenzaam voelt. Zij zien lang niet altijd dat je ontevreden bent over je contact met je partner, vrienden, familie of andere mensen. Dat je het moeilijk vindt om relaties te verbeteren. Of zelfs de moed hebt opgegeven. Dit maakt eenzaamheid zo moeilijk in te schatten. Het is iets wat je alleen zelf kunt voelen.

Wat kun je doen als je je eenzaam voelt?

Eenzaamheid is voor iedereen anders. Dat geldt ook voor wat werkt tegen eenzaamheid. Op eenzaamheid rust best een taboe. Het is een hele stap om actie te ondernemen wanneer je je eenzaam voelt. Hieronder vind je tips. Ook kun je samen met een professional van de SMD kijken welke stappen voor jou zouden kunnen werken.

Contacten aan gaan

  • Maak een lijstje van oude contacten die verwaterd zijn. Misschien kun je iemand bellen of mailen.
  • Zijn er mensen met wie je een oppervlakkig contact hebt dat je zou willen verdiepen? Praat dan eens over wat je de laatste tijd bezighoudt en vraag ook wat de ander bezighoudt.
  • Heb je kinderen, ga dan ook het gesprek aan met ouders van hun vriendjes en vriendinnetjes.
  • Durf hulp te vragen. Mensen doen vaak graag iets voor een ander, zeker als het niet te groot is.
  • Bied buren of kennissen jouw hulp: oppas van kinderen of huisdieren, klussen, huishouden en dergelijke.
  • Als je een hond hebt, maak een praatje met andere hondenbezitters. Jullie houden beiden van honden.
  • Oefen simpele gesprekken, of small talk, terwijl je boodschappen doet of in de auto zit. Het gaat je dan een stuk makkelijker af in het echt, en praten over koetjes en kalfjes kan een eerste stap zijn tot nieuwe vrienden.
  • Is er een hobby of interesse die je weer wil oppakken of altijd al wilde doen? Zoek een vereniging of club waar je deze hobby samen met anderen op kunt gaan pakken.

Informatie zoeken

  • Je kunt informatie zoeken en verhalingsverhalen lezen. Klik hier.
  • Ook zijn er verschillende telefoonnummers en chats waar je terecht kunt voor een praatje of luisterend oor. Klik hier.

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk doen geeft voldoening en brengt je in contact met mensen. Wat vind je leuk om te doen? Je kunt namelijk op allerlei plekken vrijwilligerswerk doen. Denk aan sportclubs, de kinderboerderij, natuurorganisaties. Als je al een idee hebt wat je leuk lijkt kun je de organisatie rechtstreeks benaderen. Bij de SMD denken we ook graag met je mee over vrijwilligerswerk. Klik hier voor meer informatie over vrijwilligerswerk bij de SMD.

Meer informatie over eenzaamheid?

Eén tegen eenzaamheid