Spring naar content

Heb ik recht op kwijtschelding?

Heb je een aanslag voor de gemeentebelasting of waterschapsbelasting ontvangen en kan je hem niet betalen? Heb je een inkomen op of rond bijstandsniveau? Check dan de mogelijkheden voor kwijtschelding en hoe je dat kunt aanvragen.

Als je een inkomen op of rond bijstandsniveau hebt en geen spaargeld of ander vermogen, dan kom je misschien in aanmerking voor kwijtschelding. Dat betekent dat je belastingen niet of slechts gedeeltelijk hoeft te betalen. Of je in aanmerking komt voor kwijtschelding, hangt af van jouw persoonlijke en financiële omstandigheden (zoals inkomen, vermogen en woonlasten).

Of je in aanmerking kan komen voor kwijtschelding van de gemeente belasting en de waterschapsbelasting, hangt af van de regels van de gemeente.

Je krijgt over het algemeen in ieder geval géén kwijtschelding als:

 • je geen gebruik hebt gemaakt van mogelijkheden zoals het aanvragen van een aanvulling tot het minimuminkomen, huur- en zorgtoeslag. Vraag dat in ieder geval dus ook aan.
 • je een auto bezit die meer dan € 2.269,00 waard is. Een auto met een hogere dagwaarde is alléén toegestaan als de auto noodzakelijk is vanwege ziekte of invaliditeit. Je kan de dagwaarde van jouw auto opzoeken op bijvoorbeeld Bovag of ANWB.
 • je toen je de aanslag ontving voldoende inkomen en/of saldo had
 • jouw financiële situatie op korte termijn gaat verbeteren
 • je een hoog saldo op uw bank en/of spaarrekeningen hebt staan
 • je een eigen woning hebt en er is sprake van een overwaarde. Er is altijd sprake van overwaarde als de huidige WOZ waarde van jouw woning hoger is dan jouw huidige hypotheekschuld. De WOZ waarde van jouw woning kan je vinden op je aanslag Gemeentebelastingen.
 • je niet alle informatie verstrekt die nodig is voor het beoordelen van de aanvraag.
 • er op andere wijze sprake van vermogen is, bijvoorbeeld in de vorm van luxe goederen zoals een tweede motorvoertuig, caravan, boot of cryptovaluta zoals Bitcoins.
Aanvragen
 • Denk je dat je in aanmerking komt voor kwijtschelding? Neem dan contact op met je gemeente en vraag een formulier voor kwijtschelding aan.
 • Lukt het invullen van het formulier niet? Vraag een vriend, familielid of buurman/vrouw om hulp.
 • Je kan ook contact opnemen met de SMD of een sociaal wijkteam bij jouw in de buurt en terecht bij een van onze spreekuren. Dan helpen onze collega’s of vrijwilligers je verder. Kijk hiervoor naar onze contactgegevens in jouw gemeente.

Video’s kwijtschelding gemeente Oostzaan en Wormerland

Onze medewerkers, werkzaam in de gemeente Oostzaan en Wormerland, hebben voor inwoners uit deze gemeenten een aantal video’s gemaakt die ondersteunen bij het aanvragen van kwijtschelding in deze gemeente en bij het waterschap. Hieronder vind je een knop met link naar deze handige video’s.