Spring naar content

Hoe kan ik een huisuitzetting voorkomen?

Als je de huur niet betaalt of overlast veroorzaakt dan kan de rechter of de burgemeester besluiten dat je je huis moet verlaten. Dit wordt ook wel huisuitzetting of ontruiming genoemd. Voordat dit gebeurt ontvang je een dagvaarding van de deurwaarder. Hieronder vind je meer informatie wat je kunt doen om huisuitzetting te voorkomen.

Een kantonrechter kan besluiten om de huurovereenkomst te ontbinden, waarna je je huis kunt worden uitgezet. De kantonrechter kan ook beslag laten leggen op je salaris of uitkering, op de inboedel van je huis of op je huurtoeslag. Als je van de deurwaarder een dagvaarding krijgt om voor de kantonrechter te verschijnen moet je er ook op rekenen dat je de kosten voor deze procedure zelf moet betalen. Het is dus belangrijk om het niet zo ver te laten komen. We geven je tips voor het voorkomen van een huisuitzetting.

Tip 1 – Neem contact op met de verhuurder of deurwaarder

Heb je een huurachterstand? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de verhuurder van je huis. Dit is bijvoorbeeld de woningbouwvereniging. Probeer een betalingsregeling af te spreken, zo voorkom je dat er extra (incasso)kosten boven op de huurschuld komen. Is je huurachterstand erg opgelopen en komt de deurwaarder langs? Probeer dan een betalingsregeling te treffen met de deurwaarder.

Tip 2 – Ga zo snel mogelijk naar het wijkteam of de sociaal raadslieden bij jou in de buurt.

Het wijkteam of de sociaal raadslieden weten wat ze moeten doen bij huurachterstanden. Maak zo snel mogelijk een afspraak met ze en neem alle papieren die je hebt over je schulden mee. Het gaat bijvoorbeeld om brieven en aanmaningen van deurwaarders, de verhuurder, nutsbedrijven, CJIB en informatie over eventuele leningen. Samen met jou maken ze een overzicht van je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Met dit overzicht kun je de verhuurder van je huis of de deurwaarder informeren over je financiƫle stand van zaken. Ook kan je dan de verhuurder om uitstel van betaling vragen tot een schuldregeling of schuldsanering in werking treedt.

Tip 3 – Schakel rechtshulp in

Als je uit huis gezet dreigt te worden, schakel dan zo snel mogelijk rechtshulp in. Dit kun je aanvragen bij het Juridisch Loket in je gemeente, of via je rechtsbijstandverzekering als je die hebt.

Ook de medewerkers van De SMD kunnen je ondersteunen bij het voorkomen van huisuitzetting. Je kunt hiervoor een afspraak maken met een medewerker in het sociaal wijkteam of de sociaal raadslieden.