Spring naar content

Hoe kom ik van mijn schulden af?

Te veel lenen of op rekening kopen zonder af te lossen kan ervoor zorgen dat je schulden opbouwt. Heb je schulden en weet je niet hoe je er vanaf kunt komen? Wij geven je enkele tips om je schulden aan te pakken.

Met de hulp van de sociaal raadsvrouw kreeg ik overzicht over mijn inkomsten, uitgaven en schulden. Samen hebben we regelingen getroffen. Ik hoef me er nu niet meer zo druk over te maken. Alles wordt automatisch betaald.

Silvia, inwoner uit Wormer

Tip 1: Ontvang je het inkomen waar je recht op hebt?

Check of je wel de toeslagen ontvangt waar je recht op hebt. Zorgtoeslag bijvoorbeeld, of huurtoeslag en andere tegemoetkomingen van de Belastingdienst die op jouw situatie van toepassing kunnen zijn. Op www.toeslagen.nl of www.berekenuwrecht.nl of www.wijzeringeldzaken.nl kun je bekijken waar jij recht op hebt.

Daarnaast bieden de gemeenten wijkteams en Sociaal Raadslieden aan. Zij geven je antwoord op financiële vragen.

Tip 2: Breng inkomsten en uitgaven in kaart

Soms verlies je het overzicht op je financiën. Een overzicht van je inkomsten en de noodzakelijke uitgaven kan helpen om weer grip te krijgen op je financiële situatie. Zo kun je zien met welk bedrag je moet rondkomen. Kom je er niet uit en krijg je toch schulden? Dan is het belangrijk om deze ook zo goed mogelijk in kaart te brengen. Op zelfjeschuldenregelen.nl vind je een stappenplan waarmee je in 6 stappen op zoek kunt naar een oplossing.

Via een van onze medewerkers kan je ook een online-training volgen op Mijnwelzijn-leren.nl, voor het ordenen van je administratie, in kaart brengen van inkomsten en uitgaven en een overzicht van je schulden. Neem hiervoor contact op met een van onze medewerkers.

Tip 3: Wacht niet te lang

Als je er zelf niet meer uitkomt wacht dan niet en neem contact op met je gemeente. Elke gemeente biedt schuldhulpverlening aan. Een snelle doorverwijzing naar schuldhulpverlening kan voorkomen dat schuldeisers beslagleggen op je inkomen, inboedel of bankrekening.

Wat moet je doen wanneer je brieven ontvangt van schuldeisers en deurwaarders?

  • Neem contact op met een wijkteam of de sociaal raadslieden in jouw gemeente/wijk.
  • Neem contact op met de schuldeisers voor een betalingsregeling. Hiermee voorkom je dat ze een incasso- of deurwaarderskantoor inhuren en je extra kosten moet betalen die boven op je schuld komen. De kosten voor huur, gas, water en licht, en je zorgverzekeringspremie krijgen altijd voorrang op de betalingsregeling. Mocht er sprake zijn van beslag, controleer dan wat de beslagvrije voet is. Het wijkteam of de sociaal raadslieden kunnen hulp bieden bij het berekenen van de beslagvrije voet.

Hulp bij schulden

Heb je schulden en wil je ondersteuning bij het oplossen ervan? Neem contact met ons op en samen bekijken we dan hoe we je kunnen helpen.