Spring naar content

Hoe krijg ik overzicht over mijn administratie?

Gooi jij brieven en rekening ongeopend weg of laat je ze op een stapel liggen? Sta je wel eens bij de kassa dat je saldo ontoereikend is om de boodschappen te betalen? Is je geld vóór het einde van de maand op en weet je niet goed waaraan? Dan is het belangrijk dat je meer overzicht en structuur in je administratie krijgt.

Wanneer je geen overzicht hebt over je administratie loop je het risico dat je aanmaningen en boetes krijgt omdat je je rekeningen niet (op tijd) betaalt. Als je geen overzicht hebt over je administratie, kan je dat een gevoel van onmacht geven. Lees hieronder wat je kunt doen om je administratie weer op orde te krijgen.

Ik ben zo blij met de hulp van de SMD. Ik zag echt even geen uitweg meer in alle administratieve ellende. De stapel rekeningen is nu weg.

Erik, inwoner uit Edam-Volendam over de SMD

Tip 1: Open en orden je post

Wil je je administratie overzichtelijk krijgen? Dan is het belangrijk om alle post die binnenkomt te openen en te ordenen. Maak een map met tabbladen waarin je alle rekeningen en belangrijke informatie – bijvoorbeeld over je huur of hypotheek, gas, water, elektriciteit, abonnementen en verzekeringen – verzamelt en op datum legt. Zorg dat je rekeningen apart houdt en deze op tijd betaalt.

Tip 2: Houd bij wat je uitgeeft en wat er binnenkomt

Kom je steeds aan het eind van de maand geld tekort? Of heb je schulden? Houd dan een huishoudboekje bij. Hierin schrijf je alles op wat je uitgeeft per dag, per week, per maand of per jaar. Je kunt hiervoor boekjes kopen in de winkel, maar tegenwoordig kun je het ook bijhouden via internet. Via een van onze medewerkers kan je eventueel ook gebruik maken van de app BuddyPayment. Deze app helpt je overzicht te krijgen en behouden over je inkomsten en uitgaven.

Tip 3: Volg een cursus of vraag hulp

Vind je het moeilijk om zelf alle post open te maken of te ordenen? Of heb je moeite om je schulden terug te dringen, dan kun je vragen of een familielid of vriend je misschien kan helpen. Je kunt ook een budgetteringscursus volgen of een workshop over administratie. De SMD biedt hiervoor diverse (online) trainingen aan.

In veel gemeenten zijn vrijwilligers actief die je kunnen helpen bij het op orde brengen van de administratie. Vraag hiernaar bij de SMD of je Sociaal Wijkteam.