Spring naar content

Hoe vind ik een leuke baan?

Zoeken naar werk begint bij het maken van een curriculum vitae, een cv. In dit cv stel je jezelf voor, vertel je wat je sterke kanten zijn en waar jij goed in bent, laat je je opleidingen, diploma’s en werkervaring zien. Tegenwoordig zijn er online veel sjablonen voor cv’s te vinden die je eenvoudig in kunt vullen. Als je een cv hebt opgesteld is het handig dit ook eens door een ander te laten lezen. Herkent hij of zij jou in het cv en zitten er geen foutjes in?

Heb je al veel sollicitatiebrieven geschreven, maar lukt het nog niet om een baan te vinden? Geef het niet op. Op dit moment is er meer vraag naar banen dan aanbod. De aanhouder wint. Blijf je profileren en ga niet stil zitten. Meld je ook aan bij de verschillende online vacaturesites en zoek daar actief naar banen die passen bij jouw werkervaring en opleiding. We geven je nog enkele tips voor het vinden van een baan die bij jou past:

Tip 1 – Houd de vacatures in de gaten

  • Schrijf je in bij online vacaturesites als Indeed, Nationale Vacaturebank.nl, Monsterboard of Werk.nl. Je kunt bij alle sites een persoonlijk profiel aanmaken met jouw voorkeuren en je cv uploaden. Ook kun je je aanmelden voor mails met de meest actuele vacatures.
  • Naast de online vacaturesites staan er ook vaak vacatures in de lokale huis-aan-huisbladen.
  • Schrijf je ook in bij de lokale uitzendbureaus. Bij de meeste bureaus kan dit online en vaak word je na de inschrijving uitgenodigd voor een persoonlijke kennismaking met de intercedent.

Tip 2 – Vergroot je netwerk

  • Veel mensen vinden een baan via het eigen sociale netwerk. Laat vrienden en kennissen weten dat je op zoek bent naar een baan en wat voor soort werk je zoekt. Deel ook een oproep op social media en vraag contacten om dit te delen. Als zij je niet verder kunnen helpen kennen ze wellicht mensen die dat wel kunnen.
  • Ken je bedrijven in de branche waar je wilt werken? Vraag eens of je langs mag komen voor een gesprek of informeer telefonisch of ze nog een vacature hebben.

Tip 3 – Kom goed voor de dag

  • Een goede sollicitatiebrief en een overzichtelijk cv zorgt ervoor dat je sneller wordt uitgenodigd voor een gesprek. Kijk op internet hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft, hoe je een goed cv opstelt en hoe je een goed sollicitatiegesprek voert. Gebruik eventueel online sjablonen voor een cv of brief en vergeet vooral ook niet je brief en cv te controleren op spellingfouten.
  • Als je op gesprek mag komen zorg dan dat je goed voorbereid bent. Kom op tijd, zie er verzorgd uit, check de functie en wat ze vragen en google ook nog even naar het bedrijf waar je solliciteert. Bedenk alvast antwoorden voor lastige vragen die het bedrijf kan stellen. Word je ondanks je goede voorbereiding toch afgewezen? Vraag dan waarom. Misschien kun je deze opmerkingen gebruiken voor een volgende sollicitatie.

Wil je hulp bij het zoeken naar een baan?

Heb je een uitkering en woon je in de regio Zaanstreek-Waterland? Dan kun je contact opnemen met het participatiebedrijf Werkom (www.werkom.nl). Werkom ondersteunt mensen die werk zoeken bij het opdoen van werkritme en het vinden van een betaalde (parttime) baan. Woon je in een andere regio waar de SMD werkzaam is? Neem dan contact op met een van onze medewerkers.