Spring naar content

Loverboys/girls

Loverboys zijn criminelen die proberen om jongeren de prostitutie in te lokken, of ze te dwingen om andere dingen te doen die strafbaar zijn. Heb jij te maken met een loverboy? Dan is het goed dat je weet dat je niet de enige bent en dat er hulp voor je is. Jouw veiligheid is belangrijk. Wij geven je tips over wat je kunt doen om uit deze situatie te komen.

Een loverboy legt meestal eerst online contact met je. In het begin lijkt het vrij onschuldig. Het is leuk en hij geeft je positieve aandacht. Dat verandert vaak al snel. Er is geen ‘love’. De loverboy wil vaak dat je dingen voor hem doet en bedreigt, mishandelt en manipuleert. Of hij chanteert je met naaktbeelden die je hebt gedeeld. Of die hij heeft gemaakt. Zo dwingt hij jou tot betaalde seks of tot andere criminele activiteiten. Dit is strafbaar. Niet alleen meisjes zijn slachtoffer van loverboys, ook jongens of mannen kunnen gedwongen worden tot seks voor geld of om andere strafbare dingen te doen.

Naast loverboys zijn er ook lovergirls. Dit zijn meisjes die vaak eerst zelf in handen van een loverboy terechtkwamen en vervolgens andere meisjes tot slachtoffer maken. Ze brengen je in contact met de loverboy (of bende), bijvoorbeeld door zich voor te doen als vriendin of als iemand die acuut hulp nodig heeft. Dit gebeurt vrijwel altijd onder dwang. Een lovergirl wordt hiermee medeplichtig gemaakt en is in wezen zelf ook slachtoffer.

Hoe herken je een loverboy/girl? – Een loverboy of lovergirl is in het begin altijd heel aardig en overlaad je met cadeaus en romantische aandacht. Je wordt hierdoor verliefd en daardoor kunnen ze je makkelijker chanteren of dwingen om dingen te doen die je eigenlijk niet wil. Ook denken veel slachtoffers hierdoor dat ze zelf voor de situatie hebben gekozen. Een loverboy zorgt ervoor dat je wordt afgezonderd van vrienden en familie en dat je wordt gedwongen tot prostitutie.

Wat als jouw vriend een loverboy is? – Als je vriend een loverboy is, schaam jij je misschien of ben je bang. Dat is normaal, maar het is wel belangrijk dat je hulp zoekt en zorgt dat je geen contact meer met hem hebt. Dat lijkt heel erg moeilijk omdat loverboys vaak dreigen en je het gevoel hebt dat je afhankelijk van hem bent. Loverboys bedreigen je, omdat ze weten dat de dingen die ze doen strafbaar zijn. Je bent niet de enige in deze situatie en er zijn mensen die je helpen om los te komen van je loverboy. Er zijn bijvoorbeeld plaatsen waar je anoniem naar toe kunt en waar je beschermd wordt.

Hoe kom ik van mijn loverboy af? – De eerste stap is: praat met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld met je ouders, je beste vriendin, je mentor of de vertrouwenspersoon op school. Dat lucht enorm op. Daarnaast kun je dit ook doen:

  • Zorg voor een nieuw telefoonnummer. Koop bijvoorbeeld een prepaidkaart.
  • Wis zijn nummer uit je telefoon, zodat je hem niet meer kunt bellen als je hem mist.
  • Negeer hem: reageer nergens op en blokkeer hem op social media zoals Instagram, Snapchat en TikTok.
  • Blijf uit de buurt van plaatsen waar hij of zijn vrienden vaak komen.
  • Laat je vriendinnen weten dat het uit is, dat je niet meer met hem omgaat.
  • Zoek afleiding en probeer weer dingen te doen waar je vroeger blij van werd.

Tip: bewaar je simkaart voor de politie als je aangifte gaat doen. Daar staat bewijsmateriaal op.

Hulp nodig of vragen?

Heb jij te maken met een loverboy of lovergirl? Praat hier dan over, ook al is dit moeilijk en schaam je je misschien. We weten van slachtoffers dat het helpt om hierover te praten. Dat kan met een vriendin zijn of bijvoorbeeld met een mentor op school. Je kunt ook met ons contact opnemen. Wij helpen je met het vinden van een veilige uitweg.

Maak je je zorgen om je zoon of dochter, vriend of vriendin en wil je hulp na het lezen van bovenstaande informatie? Neem bij een dreigende of dringende situatie contact met de politie op. Wil je gewoon even overleg of je vragen stellen? Neem dan contact op met een van onze medewerkers.