Spring naar content

Wat moet je doen als je wil scheiden?

Besluiten om te gaan scheiden is niet een makkelijke beslissing. Het is voor beide partners en eventueel betrokken kinderen een emotioneel proces. Hebben jullie samen de beslissing genomen, of heeft één van jullie de knoop doorgehakt? Dit kan van invloed zijn op het verdere verloop van het scheidingsproces. Ben jij degene die als eerste aangeeft dat het zo niet verder gaat? Gun je partner dan ook wat tijd om te wennen aan het idee, vragen te stellen en gevoelens te delen. Misschien zag je partner jouw beslissing niet aankomen.

Een scheiding is voor niemand leuk, maar zeker niet voor de kinderen. Als jullie samen kinderen hebben zijn er nog extra zaken die je moet regelen. De volgende tips helpen je op weg bij de stappen die je doorloopt als je gaat scheiden.

Tip 1 – Praat met je kinderen en stel een ouderschapsplan op

Als jullie kinderen hebben, is het belangrijk dat je met ze praat. Doe dit bij voorkeur samen met je partner. Vertel ze in woorden die zij begrijpen over jullie besluit en wat er nu concreet gaat gebeuren. Probeer te voorkomen dat je elkaar verwijten maakt tegenover de kinderen. Als ouders zijn jullie verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Hierin leg je omgangsregelingen vast, financiële afspraken en afspraken over hoe jullie elkaar op de hoogte houden van het reilen en zeilen van jullie kinderen.

In een scheiding kun je veel verdriet en andere gevoelens hebben tegenover je partner. Dat is heel logisch, maar probeer altijd het belang van de kinderen voorop te stellen. Geef kinderen nooit het gevoel dat ze moeten kiezen. Dit is schadelijk voor kinderen. Je bent misschien geen partners meer, maar jullie blijven samen ouders van jullie kinderen.

Kijk hier voor meer advies en voorbeelden voor het ouderschapsplan:

Tip 2 – Ga op zoek naar een advocaat of mediator

Om te kunnen scheiden heb je een advocaat of mediator nodig. Zij kunnen je helpen bij het opstellen van de officiële documenten en een mediator kan daarnaast ook nog een bemiddelende rol vervullen.

Tip 3 – Regel je financiële zaken

Ook al heb je het voornemen de scheiding zo goed mogelijk te regelen, als jullie niet op dezelfde manier over de scheiding denken kan er ruzie en strijd ontstaan. Daarom is het belangrijk dat jullie snel de financiële zaken goed regelen. Wacht hier niet te lang mee. Pas bijvoorbeeld jullie en/of rekeningen aan, ga op zoek naar woonruimte voor de vertrekkende partner, pas jullie huurcontract aan of zet jullie huis te koop als de achterblijvende partner niet alleen de hypotheek kan opbrengen.

Heb je vragen of hulp nodig?

Weet je niet waar je moet beginnen? De SMD kan je ondersteunen bij welke stappen je kan gaan ondernemen.