Spring naar content

Sociaal Raadsliedenwerk

Kunnen wij je ondersteunen?

Heb je problemen met overheid of andere instanties en kom je er zelf niet uit? Heb je moeite met brieven en formulieren? Lukt het niet om een uitkering, toeslag of kwijtschelding aan te vragen? Heb je hulp nodig om (weer) overzicht over je inkomsten en uitgaven te krijgen? Wordt je 18 jaar en weet je niet wat je allemaal moet regelen? Gaat je inkomen achteruit en wil je samen kijken hoe je rond kan komen?

Onze Sociaal Raadslieden weten alles over wetten, voorzieningen en regelingen. Zij kunnen je helpen bij het invullen van formulieren of de aanvraag van een uitkering of toeslag. Samen met jou wordt bekeken waar je recht op hebt en hoe je problemen met instanties kunt aanpakken.

De Sociaal Raadslieden helpen je graag op weg en ondersteunen je bij het oplossen van problemen op het gebied van bijvoorbeeld:

  • Uitkeringen (zoals Participatiewet, WW-uitkering of WIA-uitkering)
  • Geldzaken of schulden
  • Werk
  • Wonen
  • Belasting en kwijtschelding
  • Onderwijskosten en financiering
  • Familierecht
  • Consumentenzaken
  • Vreemdelingenzaken

Werkwijze Sociaal Raadslieden

Onze Sociaal Raadslieden maken na aanmelding een afspraak met je. We komen bij je langs of vragen je bij ons op kantoor te komen. Korte vragen proberen we in één keer op te lossen. Soms is het nodig om een uitgebreider intakegesprek te voeren. Dan bespreken we alle leefgebieden aan de hand van de vragenlijst van Positieve Gezondheid. Samen kijken we daarna hoe wij je het beste kunnen ondersteunen. We bespreken je vragen, je zorgen, je mogelijkheden en wat je wilt bereiken. Vervolgens bespreken we op welke wijze wij je kunnen ondersteunen, maar geven we je ook advies hoe je een aantal zaken zelf kunt regelen, of met je eigen sociale netwerk.

Onze Sociaal Raadslieden stimuleren altijd de eigen kracht van de inwoners. We zullen je daarom adviseren hoe je een aantal zaken zelf kan regelen of met je sociale netwerk. Lukt dat niet, dan zullen wij je ondersteunen. Met elkaar kijken we naar de mogelijkheden om jouw probleem op te lossen. Als het nodig is zullen wij je verwijzen naar een specialist, zoals het maatschappelijk werk of een advocaat.

De Sociaal Raadslieden maken ook gebruik van de inzet van vrijwilligers. Zij helpen inwoners graag met het invullen van formulieren of het aanvragen van een uitkering. Dit doen ze tijdens inloop of afspraken spreekuren. Kijk op onze contactpagina voor de mogelijkheden in jouw gemeente.

Contact

Wil je contact met onze sociaal raadslieden? Wij bieden Sociaal Raadsliedenwerk in de gemeenten: Oostzaan, Wormerland, Waterland en Landsmeer. Klik HIER voor onze contactpagina. Je kunt telefonisch een afspraak maken of het digitale formulier invullen, dan nemen wij binnen 5 werkdagen contact met je op om een afspraak in te plannen.