Spring naar content

Stress door financiële situatie

Als jouw financiële situatie niet goed is kun je daardoor veel stress en klachten krijgen. Als je moeite hebt om de eindjes aan elkaar te knopen en misschien wel schulden hebt moet je voorzichtig omgaan met je inkomsten en uitgaven. Nooit iets leuks kunnen doen of ontspannen of steeds tegen de kinderen nee moeten zeggen, omdat je geen geld hebt levert regelmatig stress op. Hierdoor kun je slecht slapen en soms overzie je niet meer hoe je de problemen moet oplossen.

Je bent niet de enige en je hoeft je zeker niet te schamen. Zoek (tijdig) ondersteuning bij het oplossen van de financiële problemen. We geven je enkele tips.

Ik kan soms niet meer nadenken. Ik heb zoveel schulden, ik weet niet waar ik moet beginnen. De schulden stapelen op en ik verstop me het liefst onder mijn dekens en haal de brievenbus maar niet meer leeg.

Marjan, 36 jaar

Stap 1 – Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven.

Een overzicht laat zien welk bedrag je te besteden hebt en dat geeft rust. Heb je schulden? Maak dan ook een overzicht van je schulden. Als je een overzicht van inkomsten, uitgaven en schulden hebt, dan kan je kijken op www.berekenuwrecht.nl of er regelingen zijn waar je recht op hebt. Misschien zijn er regelingen waar jij recht op hebt en kun je je inkomsten wat verhogen.

Stap 2 – Stel duidelijk doelen voor jezelf op.

Maak voor jezelf een lange termijn doel en maak vervolgens kleine stappen richting dit einddoel.

Een groot doel kan bijvoorbeeld zijn uit de schulden komen of genoeg verdienen om comfortabel te kunnen leven. De kleine stappen zijn hoe je dit doel kunt bereiken. Door bijvoorbeeld schulden af te lossen, studie te maken en daardoor kansen op een betere baan te krijgen. Of kijken waar je nog op kunt bezuinigen.

Stap 3 – Kom je er toch niet uit?

Stap voor stap aan de slag gaan om overzicht te krijgen helpt. Verwacht niet te veel van jezelf en neem daarom kleine stappen. Iedere dag doe je bijvoorbeeld iets.

Wordt de stress je echt te veel. Lukt het niet meer om deze stappen alleen te zetten? Geen probleem, dat is heel begrijpelijk.

Neem contact op met een wijkteam of sociaal raadsvrouw bij jou in de gemeente voor ondersteuning. Zij weten welke mogelijkheden er zijn en kunnen je helpen. Je staat er niet alleen voor!

Wil je een training volgen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een training te volgen voor het beter op orde krijgen van je financiële situatie.

Bij de SMD bieden wij een online training die je in je eigen tempo kan volgen. Deze training is gericht op het ordenen van je administratie, het maken van een overzicht van je inkomsten en uitgaven en een overzicht maken van je schulden. Orde in je administratie en overzicht over je inkomsten, uitgaven en schulden geeft ruimte in je hoofd.

Ook bij het NIBUD bieden ze een online training: Aan de slag met je geldzaken.

Wil jij een training volgen?