Spring naar content

Vrijwilligers in laatste maanden van het leven (VPTZ)

Als u of een naaste van de dokter hoort dat het leven nog maar enkele maanden zal duren, kunnen onze vrijwilligers hulp en ondersteuning bieden. Zo kunt u deze levensfase zo goed mogelijk doorbrengen.

VPTZ is: Vrijwilligers ter ondersteuning in de Palliatieve en Terminale Zorg

Wat doen onze vrijwilligers?

Een vrijwilliger over de vloer? Er komen al zoveel verschillende mensen hier! Wat kan ik precies van zo’n vrijwilliger verwachten? En wat als het niet klikt? Begrijpelijke gedachtes en vragen. Graag vertellen we u wat meer over hoe hulp van vrijwilligers bij u thuis er in de praktijk uitziet.

Veel mensen kiezen ervoor om hun laatste levensfase thuis, in de eigen vertrouwde omgeving, door te brengen. De zorg wordt in deze periode vaak intensiever. Partners, familieleden, vrienden, de thuiszorg doen wat ze kunnen, maar soms kan het net te veel worden. Extra ondersteuning is dan erg welkom. Onze vrijwilligers bieden die hulp overdag.

De VPTZ-vrijwilligers zijn getraind om ondersteuning te bieden in de laatste levensfase. Zij bieden een luisterend oor en geven tijd en aandacht aan u en uw naasten. Vaak is ‘er zijn’ al heel waardevol. Samen met de mantelzorgers en de beroepsmatige zorg doen de vrijwilligers wat gedaan moet worden in deze onzekere, maar ook bijzondere periode. Zij verrichten geen medische handelingen en zijn er niet voor de zware huishoudelijke taken, maar ondersteunen daar vaak wel bij. Vrijwilligers kunnen taken van de mantelzorgers overnemen, zodat zij even afstand kunnen nemen en tijd voor zichzelf hebben. Weten dat er dan iemand aanwezig is, kan de rust geven die op dat moment zo nodig is. Ook bieden de vrijwilligers de mantelzorgers emotionele ondersteuning.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de Vrijwilligers Terminale Palliatieve Zorg (VTPZ) dan kunt u contact opnemen met de coördinator VPTZ, via vptz@desmd.nl of 075-21 04 332.

U kunt vrijblijvend een gesprek aanvragen met de coördinator VPTZ. In het kennismakingsgesprek kunt u uw wensen, mogelijkheden en behoeften bespreken. De coördinator zoekt een vrijwilliger die past bij uw persoonlijke situatie. De inzet van een VPTZ-vrijwilliger is kosteloos.

VPTZ van de SMD is lid van het Netwerk Palliatieve Zorg Zaanstreek/Waterland.

Video Vrijwilligers VPTZ

Video van VPTZ Nederland, www.vptz.nl

Samen van betekenis in de laatste levensfase

Video van VPTZ Nederland, www.vptz.nl