Preventie en samenwerking
Welzijn op recept
De huisarts verwijst mensen met psychosociale klachten door naar het sociaal wijkteam of de maatschappelijk werker. Welzijn op Recept is een alternatief voor het ‘traditionele pilletje’ en zet mensen op het spoor van deelname aan activiteiten op het gebied van ontmoeting, sport of cultuur. De verwachting hiervan is dat mensen door deelname aan deze activiteiten hun gezondheid en welzijn verhogen.
Welzijn op Recept verhoogt het welbevinden van patiënten met psychosociale problematiek en verlaagt het zorggebruik in de eerstelijnszorg.
Klachten als vermoeidheid, pijn in de nek, stress, angst en somberheid hebben lang niet altijd een medische oorzaak. Vaak spelen onderliggende sociaal maatschappelijke problemen een rol, zoals overlijden van een partner, verlies van werk, financiële problematiek, echtscheiding, eenzaamheid etc. Na verwijzing door de huisarts gaat de professional in gesprek over de achterliggende problemen. Aansluitend op de behoefte van de inwoner kan gedacht worden aan deelname aan een activiteit, een sociaal maatje of vrijwilligerswerk. Het gaat hierbij voor iedere inwoner om een passend aanbod op maat. Door deelname aan deze activiteiten ervaart de inwoner een positieve wending, bloeit weer op, is zelfredzaam en herpakt weer de regie op het eigen leven.
Om het doorverwijzen van de medische wereld naar het sociaal domein de vereenvoudigen zijn we gestart met ‘Welzijn op Recept’ en digitaal doorverwijzen via VIPLive. Via VIPLive loopt de communicatie tussen de huisarts, andere zorgverleners en de patiënt. Dit blijkt dit een succes! Er zijn diverse gesprekken gevoerd met patiënten. Verschillende onderwerpen zijn besproken: mantelzorg, activering, sociale contacten in de wijk of vrijwilligerswerk. De casussen zijn positief afgesloten en via VIPLive teruggekoppeld aan de huisartsen.
Gezondheidscentrum Saendelft en het Sociaal Wijkteam
Er is kennis gemaakt met de praktijkondersteuners van de drie huisartsenpraktijken en er is een ‘kijkje in de Sociaal Wijkteam keuken’ gegeven. De opbouwwerker en sociaal werker vertellen over het aanbod in het voorliggend veld en bespreken wat het Sociaal Wijkteam kan betekenen voor de huisartsenpraktijk en zijn patiënten. Om de samenwerking te intensiveren is het Sociaal wijkteam structureel in het gezondheidscentrum met een inloopspreekuur. Zo worden de lijnen nog korter. Tijdens deze inloop kunnen er ook casussen besproken worden.
Digitaal samenwerken
Het Sociaal Wijkteam (’t Sociale Winkeltje) en de huisartsenpraktijken in het Gezondheidscentrum Saendelft zijn nagenoeg buren. De fysieke locatie zit op een steenworp afstand van elkaar. Beide partijen zetten zich in om het medisch en sociaal domein nog beter met elkaar te verbinden. Er is gestart met een pilot digitaal doorverwijzen via VIPLive, om de samenwerking en het contact (terugkoppeling) met elkaar makkelijker te maken.
Wat is het voordeel van het verwijzen via VIPLive?
De huisarts en POH kan via VIPLive de verwijzing naar het SWT doen met een automatische terugkoppeling naar het patiëntendossier. Zo zijn alle betrokken praktijkmedewerkers geïnformeerd en kan de verwijzing naar de patiënt ook worden gemaild of uitgeprint.
E-Health van Gezondeboel
Om grotere problemen te voorkomen biedt de SMD in een vroegtijdig stadium laagdrempelige online trainingen. Hiermee kan de veerkracht worden versterkt en psychische kwetsbaarheid worden beperkt. Gezondeboel is het zusje van Therapieland dat al jaren gebruikt wordt door huisartsen en POH-ers. Gezondeboel heeft veel online trainingen voor het sociaal domein rond thema’s als: Omgaan met geld, Naar de middelbare school, Omgaan met stress, acceptatie, ADHD, mantelzorg, eenzaamheid, enz. enz.
Gezondeboel is gericht op eigen regie, preventie en zelf aan de slag. Daarbij is het toegankelijk voor een brede doelgroep en gestoeld op het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. Naast het plan van aanpak krijgt de inwoner toegang tot een specifieke online module. Via een dashboard is de voortgang te monitoren en via berichten vindt communicatie plaats.