Spring naar content

Jonge mantelzorger

Ben jij een jonge mantelzorger? Is er bij jou thuis iemand lang ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief? Maak je je daarover vaak zorgen? Moet je thuis vaak meehelpen? Of zorg je vaak voor je familielid? Dan ben jij een jonge mantelzorger.

Wist je dat één op de 5 jongeren (tot 24 jaar) voor een naaste zorgt? Soms kun je daardoor niet alle dingen doen die je zelf leuk of belangrijk vindt. Je bent echt niet de enige en je staat er niet alleen voor. Wat kun je doen als jonge mantelzorger? We geven je wat tips en informatie die je kan helpen.

Mijn ouders zijn druk met de zorg voor mijn broertje. Mijn broertje heeft een lichamelijke beperking. Ik moet veel helpen in het huishouden of boodschappen doen. Ik heb hierdoor weinig tijd voor mijn vriendinnen of sport. Ik vind het leuk om mijn ervaringen met anderen te delen tijdens de Fundagen.

Liza, 10 jaar

Links en video’s

Tip 1: Lees meer over de aandoening

Heb je een ouder, broer of zus die langdurig ziek is of psychische problemen heeft? Lees dan over het ziektebeeld, zodat je begrijpt wat er precies aan de hand is. Er kunnen verschillende dingen aan de hand zijn en iedere situatie is uniek. Via deze link kun je kijken welke ziektebeelden veel voorkomen en of je iets herkent.

Tip 2: Praat erover

Soms helpt het als je praat over waar jij mee zit. Dit kan met bijvoorbeeld met iemand in je familie of vriendenkring, maar ook op school kun je praten met bijvoorbeeld je mentor of een decaan. Erover praten lucht op en iemand anders kan je helpen met situaties waar je zelf geen raad mee weet. Wat ook kan helpen is praten met jongeren die in dezelfde situatie zitten. Hoe gaan zij er mee om en wat doen zij? Wij organiseren regelmatig bijeenkomsten voor jonge mantelzorgers. Je ontmoet elkaar, doet een leuke activiteit en kunt met elkaar praten over de zorgen en problemen die jij ervaart.

Tip 3: Vraag om hulp

Het klinkt heel simpel, maar is soms best lastig. Hulp vragen als het je even te veel wordt is heel normaal. En er zijn mensen die jou kunnen helpen als je er zelf even niet meer uitkomt. Dat kunnen mensen zijn in je familie of in de buurt, maar ook bij de SMD staan mensen voor je klaar om jou te helpen. Neem contact op met een mantelzorgondersteuner van de SMD in jouw gemeente, vul ons contactformulier in of ga bijvoorbeeld naar de schoolmaatschappelijk werker bij jou op school.

Tip 4: Doe dingen die je leuk vindt

Als je zorgt voor een familielid kan het soms lastig zijn om zelf leuke dingen te doen. Toch is het belangrijk dat je dit wel doet. Je zit beter in je vel als je dingen doet die je leuk vindt! Dus maak tijd voor een hobby die jij leuk vindt of ga lekker chillen met je vrienden. Weet je nog niet helemaal precies wat je leuk vindt, maar wil je wel eens iets proberen?

Tip 5: Is de zorg lastig te combineren met school, opleiding of werk?

Bespreek het met je mentor, studiecoach, decaan, schoolmaatschappelijk werker, werkgever of vertrouwenspersoon. Zo kan je afspraken maken over wt je nodig hebt om al je taken uit te voeren.

Tip 6: Loop je door de zorg tegen je grenzen aan en heb je hulp nodig?

Bespreek dit met je huisarts, schoolmaatschappelijk werker of mentor. Zo krijg je hulp om met de situatie om te gaan en leer je keuzes maken die ook goed voor jou zijn. Je kan ook contact opnemen met het wijkteam of het wmo- of zorgloket in jouw gemeente. Heb je geen idee? Neem contact op met de SMD, wij helpen je graag verder.

Mijn ouders hebben een verstandelijke beperking. Ik snap de brieven beter dan zij. Ik help ze daarom veel met de administratieve zaken en moet mijn eigen dingen zoveel mogelijk zelf regelen. Best lastig soms.

Dylan, 12 jaar

Doe een zelftest!

Positieve Gezondheid

Om inzicht te krijgen hoe het met je gaat, kan je het Spinnenweb van Positieve Gezondheid invullen. Hierover kan je daarna met een van onze medewerkers in gesprek.