Spring naar content

Ouder worden

Zo lang mogelijk thuis wonen en zo lang mogelijk dingen zelfstandig doen is belangrijk als je ouder wordt. Het leven verandert, misschien heb je wat hulp nodig bij sommige zaken. Misschien wil je anders wonen. Of je bent gestopt met werken en op zoek naar nieuwe activiteiten om te ondernemen.

Hulp in en om het huis

Er zijn verschillende mogelijkheden om hulp te ontvangen in en om het huis. Wil je hulp voor kleine klussen in en om je woning? Dan kan je via Zaankanters voor Elkaar of via Edam Volendam voor Elkaar burenhulp aanvragen.

Heb je structureel ondersteuning nodig? Veel van deze voorzieningen worden geregeld vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Bij ondersteuningsvragen kan je misschien zelf al tot een goede oplossing komen of is hulp van mensen uit je directe omgeving mogelijk. Als je er zelf niet meer uit komt of je hebt professionele ondersteuning nodig, dan kan je contact opnemen met een (sociaal) wijkteam of Onafhankelijk cliĆ«ntondersteuner in jouw buurt. Er zal altijd eerste gekeken worden wat je zelf kan doen of met hulp van familie, vrienden of buren.

  • Ik kan niet meer traplopen. Kan ik een traplift krijgen?
  • Ik kan niet meer zelf auto rijden en de bushalte is te ver. Welke vervoersmogelijkheden zijn er?
  • Het lukt niet meer om de zware klussen in het huishouden te doen. Kan ik huishoudelijke hulp krijgen?
  • Ik heb voor langere tijd een rolstoel nodig. Waar kan ik deze aanvragen?

Alle bovenstaande vragen kunnen worden aangevraagd bij de WMO. Soms valt jouw behoefte niet onder de WMO en zijn er andere oplossingen met elkaar te bedenken. Wat je zelf nog wel kunt doen is het uitgangpunt. De hulp die jouw gezinsleden kunnen bieden wordt ook meegenomen. Voor veel WMO-voorzieningen betaal je een eigen bijdrage. Als je een laag inkomen hebt, dan kan je in bepaalde gevallen een vergoeding krijgen voor de eigen bijdrage. Vraag naar de mogelijkheden bij jouw contactpersoon voor de WMO-aanvraag.

Wil je meer informatie?

Je kunt een kijkje nemen op de website van de gemeente waar je woont onder het kopje WMO. Een medewerker van de SMD of een (sociaal) wijkteam kan je helpen bij het aanvragen van voorzieningen vanuit de WMO of het kijken naar andere oplossingen en (voorliggende) voorzieningen.

Stoppen met werken

Stoppen met werken en daarmee met pensioen gaan, is een nieuwe fase in je leven. Ineens heb je veel tijd om handen. Misschien is het tijd om eindelijk die leuke hobby op te pakken waar je nooit genoeg tijd voor had. Of vaker op de kleinkinderen passen. Misschien heb je zin om als vrijwilliger iets voor een ander te doen. Via onderstaande link kan je kijken wat daar de mogelijkheden voor zijn.