Spring naar content

Vrijwilligers bij de SMD

Uit onderzoek blijkt dat vrijwilligerswerk doen heel gezond is. Vrijwilligerswerk helpt onder andere om de gevolgen van stress en angst tegen te gaan, het levert sociale contacten op die een positief effect hebben op het welbevinden en vermindert de kans op een depressie. Het maakt je gelukkiger. 

Ook de SMD werkt graag met vrijwilligers die op diverse plekken ingezet worden. Zo wordt de receptie bij Zaankanters voor Elkaar bemand door zeer vaardige vrijwilligers en zetten vrijwilligers zich in voor mantelzorgers en hun naasten in diverse stadia van de zorg.

Mantelzorg vrijwilligers

Om mantelzorgers te ondersteunen en om hen wat tijd voor zichzelf te geven, zijn er een aantal vrijwilligers voor de Mantelzorg betrokken bij de SMD. Mantelzorgen kan zwaar zijn en daarom is de ondersteuning van een vrijwilliger soms gewenst. De mantelzorger kan dan even wat tijd voor zichzelf nemen om de batterij op te laden wetende dat de zorg voor hun naaste in goede handen van een vrijwilliger is. Mantelzorg vrijwilligers zijn actief in Zaanstad, Oostzaan, Edam-Volendam en Wormer.

VPTZ

De Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg bieden ondersteuning voor mensen die in de laatste fase van hun leven zijn aangekomen en ervoor kiezen om thuis te sterven. In deze fase bieden onze (geschoolde) vrijwilligers ondersteuning in de vorm van tijd, rust, aandacht en een luisterend oor. Ze vullen aan wat familie of vrienden zelf doen of vervangen de mantelzorg. Zo krijgen mantelzorgers de gelegenheid om zelf even rust te nemen.

Vrijwilligers in 2021

Naast al deze vrijwilligers werkt de SMD ook met vrijwilligers voor andere diensten. In totaal werken er  150 vrijwilligers voor de SMD. Ook tijdens de Coronapandemie werden zij ingezet als:

  • Maatje
  • Vrijwilliger voor financiële inlopen
  • Gastvrouw/man
  • Koffie en thee inlopen

Vrijwilligers per locatie/Gemeente

7 Zaankanters voor Elkaar
80SWT heel Zaanstad
27Edam-Volendam 
2Oostzaan 
2Wormer 
32VPTZ 
 

Wil jij ook vrijwilligers werk doen bij de SMD?

Vrijwilligersplatformen van de SMD

Vrijwilligerswerk kan je doen op verschillende plekken en manieren. Je kan iets bij de sportclub, de kinderboerderij, in het verzorgingshuis of bij het museum. Je kan ook een ander helpen door bijvoorbeeld een boodschap te doen, een klein klusje of even helpen in de tuin. Het doen van vrijwilligerswerk is fijn voor de ander, maar vrijwilligerswerk levert ook jou wat op. 

De online vrijwilligers platformen Zaankanters voor Elkaar en Edam-Volendam voor Elkaar helpen inwoners met het vinden van de juiste vrijwilligersklus. Van burenhulp tot werken bij andere maatschappelijke organisaties.

Zaankanters voor Elkaar

Helpen maakt je Happy! Dat zit in het DNA van Zaankanters voor Elkaar. Zij helpen inwoners van Zaanstad met burenhulp: de ene persoon vraagt hulp, de ander doet graag iets nuttigs. Daarnaast adviseert het team Zaanse vrijwilligers organisaties en geven zij trainingen aan zowel vrijwilligers als organisaties.  

Edam Volendam voor Elkaar

Sinds de lancering van het platform op 18 maart 2021 weten steeds meer inwoners en organisaties de weg naar het platform Edam-Volendam voor elkaar te vinden. Zowel het aantal hulpvragen als het hulpaanbod neemt toe.