Spring naar content

Mantelzorg

Zorg jij voor een familielid of een vriend die langdurig ziek is of hulp nodig heeft? Dan ben je een mantelzorger. Mantelzorg voelt voor de meeste mensen als vanzelfsprekend. Natuurlijk doe je de boodschappen en het huishouden van iemand die je dierbaar is en dit zelf niet meer kan. Maar mantelzorg is ook intensief en legt soms een grote belasting op je eigen leven. Mantelzorg is onbetaald en vrijwillig.

Als mantelzorger sta je er niet alleen voor. De mantelzorgondersteuner van de SMD bekijkt samen met je welke mogelijkheden er zijn om jou als mantelzorger te ondersteunen. Zo is er individuele begeleiding, respijtzorg en zijn er groepsactiviteiten voor mantelzorgers. We helpen je bij het organiseren van de mantelzorg, het tijdelijk overdragen van de zorg of het zorgen voor jezelf.

Onze onderwerpen

Ben ik mantelzorger?

Als je zorgt voor een partner, ouder, kind of andere naaste die langdurige zorg of andere hulp nodig heeft dan ben je mantelzorger. Lees hier meer informatie en tips.

Respijtzorg

Wat is respijtzorg en wat zijn de mogelijkheden? Lees hier meer informatie en tips over het benutten van de mogelijkheden van respijtzorg.

Jonge mantelzorgers

Wanneer ben je jonge mantelzorger? Hoe zorg je ervoor dat je ook tijd voor jezelf en je vrienden hebt? Hoe zorg je voor ontspanning? Kijk hier voor informatie en tips.

Mantelzorg en werk

Het combineren van mantelzorgtaken en werk kan heel lastig zijn. Kijk hier voor informatie en tips om dit vol te houden.

Handige links

Hier hebben wij een aantal handige links voor je verzameld.

Animatie met tips voor mantelzorgers

Hoe gaat het met jou?

Positieve Gezondheid

Om inzicht te krijgen hoe het met je gaat, kan je het Spinnenweb van Positieve Gezondheid invullen. Hierover kan je daarna met een van onze medewerkers in gesprek.

MijnMantelzorg

Loop je vast in je mantelzorgtaken of wil je inzicht in je vaardigheden, vul dan deze vragenlijst in. Heb je daarna vragen? Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder.